Den coolaste kunden i stan lät mig köra på hans nyalanserade leksak! En skateboard som går på elektricitet, hur sjukt är inte det?

Något ni som faktiskt läst min ”Om Ella” sida vet redan att jag är bosatt i Gävle och jobbar tillsammans med förmodligen ett par av världens bästa medarbetare på Coffee House by George. Ett väldigt mysigt och intimt ställe där det alltid är go och rolig stämning. Idag blev en lite speciell dag då en gammal klasskompis från högstadiet helt plötsligt stod där framför disken. Såg inte en dag äldre ut, med en hjälm i handen och en longboard, som egentligen inte var en vanlig longboard utan en elektrisk sådan. Vi småpratade en stund och han har tydligen startat ett eget företag där han säljer typ Segways, hoverboards och likande eldrivna körmojänger.

Är elektrisk skateboard på riktigt?

Källa: Tobias sida, Airboardsverige.seEfter att småpratat lite så visade han mig att det faktiskt satt en motor i hjulen och ett litet platt batteri på undersidan. Helt galet, jag visste inte ens att det fanns något som hette elektrisk skateboard, men det gör det tydligen. Vi fortsatte att prata lite och ni vet den där känslan man får av att få prata med någon som verkligen brinner för något, ja den infann sig totalt när Tobias pratade om alla häftiga grejer han testat. För övrigt så kan ni kika på hans elektriska skateboards på hemsidan om någon av er skulle vara intresserad av att köpa en.

Jag bara älskar de som älskar vad de gör. Han bodde en bit utanför Gävle (Valbo) och hade åkt hela vägen in på den, vilket kändes helt sjukt. För er som inte vet det så ligger Valbo cirka 1.2-1.5 mil utanför Gävle. Han förklarade för mig att den skulle gå över 40 km per timme och att han kunde köra ungefär 4 mil på en laddning och alltså skulle åka hem på den igen efter en fikastund.

Vem hade tackat nej till att testa

Efter att han fikat klart kom frågan: Vill du testa köra en gång?

-Ja, självklart. Sa jag och sneglade åt min chefs håll som glatt nickade sitt godkännande.

Tur det annars hade jag ”skolkat” som förr i tiden och kört ändå. Det är ju ändå inte varje dag man får testa en elektrisk skateboard liksom!

Efter att ha gått ut och satt ner den på marken förklarade han hur handkontrollen fungerade. Jag tänkte mig en gammal hederlig ratt-kontroller likt de jag kört radiostyrd bil med som liten. Men den var ungefär lika lång som en tesked (den korta varianten) och cirka 2 cm bred. På den satt en liten uppåtstickande joystick som kunde tryckas framåt för gas och bakåt för att bromsa. Två andra knappar satt där med en för att starta handkontrollen, och en för att byta färdriktning.

Han var väldigt noga med att förklara att man skulle trycka joysticken försiktigt uppåt för att inte accelerera för snabbt och ramla av, självklart kände jag adrenalinet börja pumpa. Noga var även att luta sig lite framåt vid gas och bakåt vid broms för att undvika att stå på näsan, alternativt skada rumpan för några veckor framöver. Han visare lite sådär coolt och snyggt när han körde framåt och tillbaka i en hisknande fart.

Då var det dags för skate-esset Ella att ta plats på brädan för en invigningstur. Och hur slutade det? Jo självklart tröck jag knappen för snabbt uppåt och skateboarden körde iväg utan mig, rakt bort under fötterna på mig. Turligt nog hade jag assistans och eftersom vi höll handen kunde situationen räddas upp rätt enkelt, utan smärtsam avslutning det vill säga. Efter att ha åkt av en gång blir man lite försiktigare med sitt ”trigger finger” och jag kunde sakta men säkert ta mig framåt i något som jag uppskattar till 40 km/h, men som i verkligheten förmodligen låg snäppet närmare 5 km/h. Efter att ha kört mig en vända på torget började självkänslan ta över och gasen trycktes uppåt ytterliggare lite grann, vilket snart resulterade att jag gjorde en snygg avhoppning för att springa som en tok och av en olyckshändelse trycka ner gasknappen så brädan nästan körde på en äldre dam. Vilket den inte gjorde såklart. Säger som Gunde Svan: ”Nära skjuter ingen hare”. Sen om den äldre damen kände likadant vet jag inte. Hon såg dock road ut åt mina 2 meters kliv efter det att jag hoppat av tills att jag saktat in.

Så är det dags att köpa en el longboard nu då?

Svaret är: Nej, alldeles för farligt för min del och dyrt också. Jag kan förstå de som faktiskt köper en då det var otroligt kul att få testa. Men för en halv månadslön så promenerar jag nog hellre till jobbet. Även fast det vore coolt att swisha fram längs cykelbanan. Men jag bor ju inte allt för långt ifrån jobbet så båda benen på jorden får fungera ett tag till.

Jag kan dock rekommendera de som är intresserade av just skateboard- eller snowboardåkning. Som Tobbe sa så var det en av de saker som fick honom intresserad för produkten och det ena ledde till det andra. Jag vet att han tävlade mycket i det när vi var yngre men han hade tydligen lagt av för flera år sedan. Kul sätt att få återuppliva gamla hobbys och även tjäna sig en slant på att göra det man tycker är roligt. Hoppas det fortsätter gå bra för honom och hans företag Airboard Sverige.

Vad har jag annars gjort då? Jo jag har bokat in ett kiropraktorbesök under nästa vecka. Mest för att min kompis Linn på jobbet bokat ett och jag följer med för en stödbehandling då hon är rädd att de ska bryta ryggen av henne.

OBS! Bilden jag valt är ju självklart inte på mig. Men den illustrerar nog ganska perfekt hur jag såg ut precis innan jag hoppade av i farten och tanten nästan fick börja åka bräda. Just när jag skrev detta hittade jag även denna video som måste ses på ämnet!